• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 2200
تعداد نظرات : 159
زمان آخرین مطلب : 3876روز قبل
طنز و سرگرمی

 

 

 

 http://www.tanzdooni.com/

يکشنبه 31/6/1392 - 19:57
طنز و سرگرمی

 

 

 http://www.tanzdooni.com/

يکشنبه 31/6/1392 - 19:57
طنز و سرگرمی

 

 

 http://www.tanzdooni.com/

يکشنبه 31/6/1392 - 19:56
طنز و سرگرمی

 

 

 http://www.tanzdooni.com/

يکشنبه 31/6/1392 - 19:56
طنز و سرگرمی
يکشنبه 31/6/1392 - 19:55
طنز و سرگرمی
يکشنبه 31/6/1392 - 19:55
طنز و سرگرمی

من اگه همین الانم زلزله بیاد



با باقیمونده غذایی که لای دکمه های کیبوردم هست



میتونم یه ماه زیر آوار زنده بمونم !



چی فکر کردی!!!

 

 http://www.alireza690.blogfa.com/

يکشنبه 31/6/1392 - 19:53
طنز و سرگرمی

عایا مـیدونــستیـن


مــِـریـخــیا وخـــــتی پــاشـون پــیچ میـخــوره



زمـیـن نـمیخـورن :|

 

.

.

.

.

.

.

.


مــــــِـریخ میـخــــــــــورن ! :))


خخخخخخخخخخخخخخخ

يکشنبه 31/6/1392 - 19:51
خواستگاری و نامزدی

 اگر دختر و پسر جوان بخواهند به ازدواجی سالم، سازنده و موفقیت‌آمیز دست یابند، باید از آغاز برنامه "همسرگزینی" تا سال‌های بعد از ازدواج سه شرط و نكته مهم را جدی بگیرند و رعایت كنند:
 1- انتخاب درست و مناسب همسر.
 2-آموزشِ روش‌ها و مهارت‌های زندگی مشترك،
3- مشورت كردن با كارشناسان باتجربه و مورد اعتماد، به ویژه زمانی كه خود نمی‌توانند درگیری‌ها و مشكلات زندگی را حل نمایند .

چالش‌های انتخاب همسر
در زمانه ما، دختران و پسران جوان برای انتخاب همسر، كه مهم‌ترین و اساسی‌ترین این مراحل است، با سه چالش و مشكل روبه‌رو هستند:
 ملاك‌ها:  از بین ده‌ها ویژگی و صفتی كه یك نفر دارد به كدام یك بیشتر توجه كنیم؟
سن، ظاهر، فرهنگ خانواده، باورها و اعمال دینی، تحصیلات، وضعیت اقتصادی، شغل، صفات اخلاقی، موقعیت اجتماعی، نژاد، سلامت جسمی، سلامت روانی، اصالت خانواده، ...
 راه‌های تشخیص ملاك‌ها: سن را با شناسنامه می‌توان به دست آورد، ظاهر را با مشاهده. تحصیلات، وضعیت اقتصادی و شغل را با پرس و جو. مسئولیت‌پذیری، مهربانی، سازگاری، بردباری، اصالت و سلامت خانواده را  ـ كه در شكل‌گیری  و تداوم یك زندگی مشترك نقش و اثر بسیار زیادی دارند ـ چگونه و از كجا می‌توان فهمید و  نسبت به وجود آنها اطمینان خاطر پیدا كرد؟
 زمینه‌ها و روش‌های پیداكردن فرد مورد نظر: داشتن یك فهرست بلند بالا از ویژگی‌ها و صفات همسر آینده، هرچند با مطالعه، دقت و مشورت تنظیم شده باشد برای فرد طالب همسر، "همسر" نمی‌شود. با آنكه در فرآیند گزینش همسر كه سرنوشت‌سازترین انتخاب هر فرد است، مراحل " آگاهی از ملاك‌های اساسی" و "آشنایی با روش‌های تشخیص هر ملاك" اهمیت زیادی دارند، اما مشكل عده زیادی از افراد عاقل و آگاه كه نمی‌خواهند با یك نگاه و برخورد، شیفته و دلداده كسی شوند و در دام عشقی تند و آینده‌ساز بیفتند این است كه دسترسی به فرد مطلوب خود ندارند و نمی‌دانند از چه كس یا سازمانی كمك بگیرند. در این آشفته بازار ناآگاهی و نیاز، هر از گاهی  بنگاه‌های همسریابی قارچ‌‌گونه می‌رویند و با دفتر و دستك و این روزها با سایت و رایانه و آزمون ! بدون پشتوانه علمی و كارشناسی معتبر یا از سر خیرخواهی و احساس وظیفه، و یا به قصد فریبكاری و سودجویی، جوانان را به سوی خود می‌كشند و بر بحران‌های فردی و خانوادگی متقاضیان می‌افزایند.
همه كارم زخودكامی به بدنامی كشید آخر       نهان كی ماند آن رازی كزو سازند محفل‌ها
نویسندگان مقاله‌ها و كتاب‌هایی با موضوع ازدواج و خانواده، در آثار خود ملاك‌های زیاد و گوناگونی برای انتخاب همسر آورده‌اند. ملاك‌ها به دو گروه مثبت و منفی یا به تعبیری ایجابی و سلبی تقسیم می‌شوند كه البته همدیگر را تكمیل می‌كنند. ملاك‌های مثبت، یعنی ویژگی‌ها و عواملی كه تفاهم، پایداری و موفقیت ازدواج را در پی می‌آورند و ملاك‌های منفی، یعنی عواملی كه به شكست و ناكامی منجر می‌شوند.
باربارا، دی آنجلیس، روان‌شناس سخنور و معاصر آمریكایی در فصل سوم كتاب علمی، ارزنده و مفید خود "آیا تو آن گمشده‌ام هستی" هشدار می‌دهد كه به دلایل نادرست ازدواج نكنید كه دچار شكست و بحران می‌شوید. او هفت انگیزه غیر منطقی و مشكل‌ساز زیر را با روشی محققانه اما ساده و شیوا به عنوان دلایل نادرست بر می‌شمارد:
1-   فشار (سن، خانواده، دوستان... )
2- تنهایی و درماندگی 
3- گرسنگی جنسی
4-  فرار از دیگر جنبه‌های مهم زندگی
5- در كودكی ماندن و نیاز به پیدا كردن یك حامی بزرگ‌تر 
6-از بین بردن احساس گناه (ازدواج با كسی كه به او مدیون است و یا نسبت به او احساس گناه می‌كند(. 
7-كاهش رنج‌های عاطفی از طریق چسبیدن (وابستگی افراطی ) به هر كه می‌خواهد باشد!
این نویسنده در فصل ششم با عنوان "نقطه ضعف‌های مهلك"، 9 خصوصیت رنج‌افزا و مخرب و در فصل هفتم ـ "بمب‌های ساعتی تفاهم" ـ هفت عامل آسیب رسان را به عنوان ملاك‌های منفی به صورت زیر بیان می‌كند:

ویژگی‌های ویرانگر
 1-اعتیاد به الكل و مواد مخدر: مصرف مداوم هر نوع ماده اعتیادآور، این قابلیت شخص را كه بتواند به طور كامل احساس داشته باشد، از او سلب می‌كند. وقتی كه عاشق یك معتاد هستید در واقع به كسی عشق می‌ورزید كه آزاد نیست و از این رو در عاطفی‌ترین حالت در یك مثلث عشقی قرار می‌گیرید: شما، نامزدتان و ماده‌ای كه او بدان اعتیاد دارد!
 2-پرخاشگری و تندخویی شدید و مداوم: خشم، هیجانی طبیعی است كه به سراغ همه انسان‌ها می‌آید. اما خشمی مشكل‌ساز است كه تند، هراس‌انگیز و پایدار باشد. این خشم غیر طبیعی كه با دشنام، بد و بیراه گفتن، صدمه زدن به اشیاء و لوازم و برخوردهای جسمی ابراز می‌شود، ریشه در گذشته‌ای دردناك و تربیتی زهرآگین دارد.
  3-ذهنیت قربانی: افراد دارای ذهنیتِ قربانی، دیگران را مسئول و مقصر همه مشكلات زندگی خود می‌دانند و از این رو به سرزنش آنها می‌پردازند؛ این‌گونه افراد با آه و ناله‌كردن طرف مقابل را زیر سلطه قرار می‌دهند، هیچ‌گونه همدردی و مهربانی خرسندشان نمی‌كند و برای تغییر اوضاع قدمی برنمی‌دارند، گویی از رنج كشیدن لذت می‌برند و با این شیوه بیمارگونه می‌خواهند به امنیت خاطر برسند.
 4-تلاش برای مهار دیگران: كسانی كه به مهار دیگران عادت كرده‌اند، هرگز اجازه نمی‌دهند زمام كارها از دستشان خارج شود. آنها با وسواس زیاد و از طریق اِعمال قوانین متعدد، آزادی و اختیار همسر و فرزندان خود را می‌گیرند و مانع استقلال و رشد آنها می‌شوند.
 5-اختلالات و انحرافات جنسی: اعتیاد به تماشای مجله‌ها و فیلم‌های مبتذل، ناتوانی مزمن جنسی، هوسرانی، رفتارهای جنسی مرضی و آسیب‌رسان، از جمله شایع‌ترین بیماری‌ها و كژكاری‌های جنسی هستند كه باعث ویرانی بنای ازدواج می‌شوند.
 6-ناپختگی و كودك صفتی:  بعضی افراد با آنكه از نظر سنی بزرگ هستند و حتی به مرتبه بالایی از تحصیلات رسیده‌اند، شخصیتی نابالغ دارند. بی‌كفایتی در اداره زندگی، مسئولیت‌پذیر نبودن در مسائل مالی و اقتصادی، بدقولی‌های مكرر، فراموش‌كاری ، بی‌انگیزگی و بی‌هدف بودن در زندگی، از ویژگی‌های بزرگسالانی است كه در كودكی مانده‌اند و رشد نكرده‌اند. 
 7-سطح هیجانی پایین: بیان نكردن احساسات خود، سردی عاطفی و دست نیافتنی بودن از نظر روحی و احساسی، خصوصیات كسانی است كه سطح هیجانی پایینی دارند و نمی‌توانند به دیگری توجه كنند.
 8-زخم‌های عاطفی بهبود نیافته:  سابقه شكست در نامزدی و ازدواج و به جا ماندن رنج‌ها و آثار روحی ناشی از آن، زخم‌هایی است كه سلامت و حیات ازدواج را از بین می‌برد. هرچه یك فرد خشم و ناراحتی بیشتری از پیوند ناكام خود در دل داشته باشد، به همان میزان توانایی عشق ورزیدن در روابط جدید او كاهش خواهد یافت.
 9-داشتن سابقه آزار و اغفال در كودكی:  وجود گذشته‌ای پر از آسیب‌های جسمی، عاطفی و سوء‌استفاده‌های جنسی و نیز طرد و كنار گذاشته شدن به خاطر مرگ، طلاق، خودكشی، اعتیاد، تعصب‌های كور و یا بی‌توجهی‌های یك یا هر دوی پدر و مادر، از كودك انسان رنجوری می‌سازد كه در آینده نمی‌تواند نهال خانواده‌ای را بنشاند، آبیاری كند و آن را به بالندگی و شكوفایی برساند.

بمب‌های ساعتی تفاهم
"آنجلیس" با هوشمندی ملاك‌های منفی زیر را به این دلیل، بمب‌‌های  ساعتی تفاهم می‌نامد كه مشكلات ناشی از آنها معمولا با گذشت زمان شكل می‌گیرند و به ظهور می‌رسند.
 1-تفاوت سنی فاحش:  تفاوت سنی بیش از ده سالِ زن و شوهر، بر حسب سن و دیگر جنبه‌های شخصیتی، می‌تواند مشكل‌آفرین باشد. تفاوت سنی، وقتی سن یكی از همسران زیر سی‌وپنج سال باشد، نسبت به سن‌های بالاتر گرفتاری‌های بیشتری را در پی خواهد داشت.
 2-تفاوت دینی و مذهبی:  تفاوت در عقاید،‌ ارزش‌ها و باورهای مذهبی در روزهای آغازین آشنایی، خود را نشان نمی‌دهد اما متأسفانه بعد از شكل گرفتن رابطه و در مواقع حساس زندگی، شكاف ژرفی را در تفاهم و سازگاری ایجاد می‌كند.
 3-تفاوت‌های نژادی، قومی، اجتماعی و تحصیلی:  این تفاوت‌ها می‌توانند زمینه‌ساز تنش‌های زیادی در رابطه همسران باشند و این باور را شكل دهند كه آنها نقاط مشترك كافی ندارند. زوج‌هایی كه از نظر نژادی، اجتماعی و تحصیلی هماهنگ هستند، سازگارتر و خوشبخت‌تر خواهند بود.
 4-خانواده آشفته  و ناسالم:  اگر اعضای اصلی خانواده همسر آینده به خصوص پدر و مادر او دارای صفات و رفتارهای ناسالم و رنج‌آفرین باشند و فرزندشان نتواند با مدیریتی صحیح جلوی  آزارهای آنها را بگیرد، زندگی مشترك همسران جوان دچار درگیری‌ها و تنش‌های زیاد و مداومی  خواهد شد.
 5-نامزد یا همسر قبلی دردسر ساز: اگر یكی از كسانی كه قرار است ازدواج كند سابقه عقد یا ازدواج داشته باشد، نامزد یا همسر سابق او به صورت‌های گوناگونی مانع شكل‌گیری پیوند جدید می‌شود و با برخوردهای متعدد سعی می‌كند آرامش آنها را از بین ببرد. دور از انتظار نیست كه پایه‌های زندگی جدید سست شود و به تدریج فرو ریزد.
 6-فرزند یا فرزندان ناتنی مشكل‌ساز:  وجود فرزندانی از ازدواج قبلی كه وارد زندگی جدید می‌شوند، می‌تواند مانع تفاهم و صمیمیت دراز مدت شود. البته هر فرزند ناتنی چنین نیست، فرزندانی كه مشكلات عاطفی زیادی دارند، از گسسته شدن زندگی قبلی خود آسیب‌های روحی زیادی دیده‌اند و نسبت به ازدواج مجدد پدر یا مادر خود آماده و توجیه نشده‌اند، دیر یا زود همچون یك بمب ساعتی عمل می‌كنند و سازگاری و آرامش زن‌ و شوهر را از بین می‌برند.
 7 - روابط از راه دور:  آشنا شدن از راه دور و در نتیجه نداشتن فرصت‌های كافی، برای گفتگو و مذاكره، امكان شناخت دقیق همسانی‌ها و ناهمسانی‌ها را سلب می‌كند و اجازه نمی‌دهد كه دو نفر به گونه‌ای درست با مسائل و مشكلات خود آشنا شوند و برخورد كنند.

و سرانجام نویسنده كتاب تو آن گمشده‌ام هستی ، شش ویژگی شخصیتی را به عنوان معیارهایی مثبت توضیح می‌دهد:
 1-تعهد به رشد خود و بهبود زندگی مشترك: منظور این است كه فرد مورد نظر شما می‌كوشد علاوه بر داشتن برنامه‌های مشخص برای رشد و پیشرفت خود برای بهبود زندگی مشترك از همه امكانات و منابع استفاده كند و بر آگاهی‌های خود بیفزاید. او برای این كار كتاب می‌خواند، نوارهای تربیتی گوش می‌دهد، در كلاس‌ها و جلسه‌های آموزشی ثبت نام می‌كند و در صورت لزوم از روان‌شناسان كارآزموده راهنمایی و كمك می‌گیرد.
 2-بازبودن روحی و احساسی:  كسی كه از نظر روحی و احساسی باز و صمیمی است ویژگی‌های زیر را دارد: احساس دارد، از احساس خود آگاه است، می‌خواهد احساس خود را با شما در میان بگذارد و می‌‌داند كه چگونه احساس خویش را بیان كند.
 3-صداقت: صداقت با اعتماد مبادله می‌شود. هرچقدر شما راستگوتر باشید، بیشتر از اعتماد طرف مقابل برخوردار می‌شوید. صداقت ضروری‌ترین و مهم‌ترین جزء یك رابطه سالم است.
 4-پختگی و مسئولیت‌پذیری:  اگر با كسی ازدواج كنید كه ناپخته و مسئولیت‌ناپذیر است، به جای همسر، كودكی را به فرزند خواندگی پذیرفته‌اید. فرد بالغ می‌تواند با كار، تغذیه سالم، نظم و رعایت بهداشت از خود مراقبت كند و شخصیت خویش را رشد دهد.
  5-اعتماد به نفس بالا:  كسی كه خود را باور ندارد، نمی‌تواند صادقانه به دیگری محبت كند و تكیه‌گاه او باشد. آنهایی كه احساس بی‌ارزشی می‌كنند انسان‌هایی آسیب‌پذیر، شكننده و پیش‌بینی ناپذیرند.
 6-نگرش مثبت به زندگی:  آدم‌های مثبت، به توانایی‌های خود برای بهتر ساختن اوضاع و شرایط اعتماد دارند، در هنگام بروز مشكلات، تهدیدها را به فرصت‌ها تبدیل می‌سازند و به جای پیدا كردن مقصر به راه‌حل‌ها می‌اندیشند. آنها افراد خوشبینی هستند كه باور دارند آینده خود و زندگی مشتركشان روشن است.

ابهام‌ها
با آنكه بحث‌های باربارا آنجلیس نسبت به بسیاری از نویسندگانی كه در موضوع ازدواج كلی‌گویی می‌كنند تجربی‌تر و دقیق‌تر است، اما می‌توان انتقادهای زیر را به مطالب او وارد دانست:
1 - همه ملاك‌های اساسی و مهم در این فهرست نیامده‌اند. برای مثال از پایبندی به مسائل دینی، تعصب‌های كور مذهبی، سخاوت (مرد)، حسن خلق، شكیبایی، سلامت جسمی و ... خبری نیست.
 2- سنجش بسیاری از این معیارها، قبل از ازدواج بسیار مشكل است: درگروه‌های منفی جز هفت معیاری كه با عنوان بمب‌های ساعتی تفاهم نامیده‌ شده‌اند، نُه ملاك مهم‌تر را كه "ویرانگر و نابود كننده تفاهم و سازگاری لقب گرفته‌اند، نمی‌توان حتی با بررسی‌های زیاد و كارشناسی، به درستی شناخت. به خصوص اگر تفاوت‌های فرهنگی ایران و غرب را هم در نظر بگیریم. در گروه ملاك‌های مثبت نیز چگونه می‌توان پیش از ازدواج، به شناخت ویژگی‌هایی همچون: بازبودن احساسی، نگرش مثبت به زندگی، تعهد به رشد خود و بهبود زندگی مشترك و نیز صداقت و حتی اعتماد به نفس بالا اطمینان پیدا كرد؟ مگر اینكه بگوییم دختر و پسر مدت‌ها با هم زندگی كنند و بعد از احراز ملاك‌های منفی و مثبت، ازدواج اصلی خود را سامان دهند! همان كاری كه در فرهنگ غرب تا اندازه‌ای رایج است!
 3-مراحل بررسی و شناسایی هر ملاك و چگونگی بهره‌گرفتن از منابع مختلف برای ارزیابی ملاك‌ها نیز بیان نشده است.

ملاك‌ها ازكجا می‌آیند؟
معیارِ معیارها و ملاكِ ملاك‌ها چیست؟ به تعبیر رساتر معیارهای ازدواج از كجا به دست آمده‌اند. آیا هر فردی حق دارد به سلیقه خود، عاملی و صفتی را ملاك ازدواج بنامد؟ اتفاقاً تفاوت انتخاب همسر با هر انتخاب دیگر، در همین ملاك‌های سلیقه‌ای است.
والدین دختری، خواستگار او را به این خاطر نمی‌پذیرند كه تعداد اعضای خانواده‌ پسر زیاد است. به باور آنها این امر، رفت و آمدها را افزایش می‌دهد و باعث مزاحمت و هزینه فراوان می‌شود! پسری از ازدواج با دختری كه تك فرزند است ابا می‌كند، چون به نظر او، فرزندِ تنها، سلطه‌گر بار می‌آید و خواسته‌های زیادی را بر همسر خود تحمیل می‌كند! مادری می‌گفت، ما از خانواده بازاری و كاسب جماعت، دختر نمی‌گیریم و دیگری اظهار می‌كرد، بهترین دختر كسی است كه پدرش "فرهنگی" باشد. بعضی سخنان نیز به صورت ضرب‌المثل رایج شده است: «از مردم فلان شهر زن بگیرید اما به آنها زن ندهید!» به نظر می‌رسد خاستگاه ملاك‌های ازدواج، مانند بسیاری از موارد دیگر باید عقل و دین باشد. ً

ملاك‌های همسرگزینی
ملاك‌های مثبت                              

 1-تعهد به رشد خود و بهبود زندگی مشترك
2 -بازبودن روحی و احساسی
 3-صداقت
 4-پختگی و مسئولیت‌پذیری
 5-اعتماد به نفس بالا
 6-نگرش مثبت به زندگی
ملاك‌های منفی
*ویرانگرها : از همان آغاز ازدواج آسیب‌رسان و مخرب هستند:

 1-اعتیاد به مواد مخدر و الكل
 2-پرخاشگری شدید و مداوم
 3-ذهنیت قربانی
 4-تلاش برای مهاركردن دیگران
 5-اختلالات و انحرافات جنسی
 6-ناپختگی و كودك صفتی
 7-سطح هیجانی پایین
 8-زخم‌های عاطفی بهبود نیافته
 9-سابقه آزار و اغفال در كودكی 
*بمب‌‌های ساعتی تفاهم : به تدریج صدمه‌ها و ضربه‌های خود را وارد می‌كنند و نشان می‌دهند:
 1-تفاوت سنی فاحش
 2-تفاوت دینی و مذهبی
 3-تفاوت‌های نژادی، اجتماعی و فرهنگی
 4-خانواده آشفته  و ناسالم
 5-همسر قبلی دردسرساز
 6- فرزند ناتنی مشكل‌ساز
 7- رابطه از راه دور 

 

سه شنبه 22/5/1392 - 12:40
خواستگاری و نامزدی

كامران، مجید و هادی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی هستند كه درخوابگاه زندگی می کنند و هم‌اتاقی‌ نیز هستند، بعد از صرف شام، مانند هر چهارشنبه شب دور هم نشسته‌اند تا درباره ازدواج با هم بحث و گفت‌وگو كنند. امشب علی، دانشجوی كارشناسی ارشد رشته ادبیات هم به آنها پیوسته است.
مجید: هفته پیش مطالب مفیدی بحث شد. به این نتیجه رسیدیم كه جوانان ما برای ازدواج با سه مشكل یا به قول هادی با سه چالش بزرگ روبه‌رو هستند؛ ملاك‌های همسرگزینی را به درستی نمی‌شناسند، راه‌های تشخیص ملاك‌ها را نمی‌دانند و برای پیداكردن فردی كه ملاك‌ها و ویژگی‌های یك همسر مناسب را داشته باشد، سرگردان هستند.
علی: البته اینها قسمت فكری و نظری ازدواج است وگرنه مشكلات اقتصادی مانند شغل،‌ مسكن و هزینه‌های عروسی موانع اساسی‌تری هستند.
كامران: علی‌آقا حق دارد. چون این ترم كارشناس ارشد ادبیات فارسی می‌شود،‌ مشكل سربازی هم ندارد، احتمالاً طرف مقابل را هم انتخاب كرده، می‌ماند شغل و مسكن! اما ما هنوز اندر خم یك كوچه‌ایم! توی ملاك‌ها و راه‌های تشخیص مانده‌ایم.
علی: نه، من هم هنوز كسی را انتخاب نكرده‌ام. یعنی فكر كردم تا وضعیت درس و كارم سر و سامان نگیرد، ‌بی‌خود گرفتار عشق و عاشقی نشوم.
هادی: ما هم نمی‌گوییم الان می‌خواهیم ازدواج كنیم ولی در بحث‌هایمان به این نتیجه رسیدیم كه جوانان و حتی بزرگ‌ترهای آنها، در كمتر مسئله‌ای به اندازه ازدواج به خطا می‌روند، یك بار استاد ما با تحلیل آمار رو به افزایش جدایی همسران، آن هم در 5 سال اول زندگی، ثابت كرد كه برخلاف نظر بسیاری از مردم، بیشتر عوامل طلاق و ناسازگاری ، ریشه در ناآگاهی و سطحی‌نگری افراد نسبت به ازدواج دارد. مثلاً خود تو آیا چیزی درباره ملاك‌های منفی ویرانگر و بمب‌های ساعتی تفاهم می‌دانی؟
علی: خوب حتماً می‌خواهی بگویی جنون، شرارت و عقب‌ماندگی ذهنی ملاك‌های منفی هستند. بمب‌های ساعتی تفاهم. تركیب نامأنوسی است.
هادی: اگر ملاك‌های منفی فقط این سه تا بودند كه نه نخبگان، بلكه افراد كم‌سواد و عامی هم در تشخیص سریع آنها مشكلی نداشتند. طلاق و ناسازگاری در بین افراد به ظاهر سالم و تحصیل‌كرده بسیار زیاد است نه بین عقب‌ماندگان ذهنی كه یا ازدواج نمی‌كنند و یا همسرانشان با‌آگاهی و شناخت كامل از وضعیت آنها و برنامه‌ای كه تنظیم كرده‌اند، تشكیل زندگی می‌دهند و با هم می‌سازند.
مجید: خوب، امشب برویم سر ملاك‌های مثبت. شكی نیست كه زیبایی و جاذبه بدنی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی است كه همسر هر جوان باید داشته باشد. هفته پیش همان‌طور كه قرار گذاشته بودیم من از ده نفر از دوستانم درباره خصوصیات همسری كه می‌خواهند داشته باشند پرسیدم. بدون استثنا برای هر ده نفر "زیبایی" حرف اول را می‌زد.
كامران: یعنی زیبایی اولین و مهم‌ترین ملاك آنها بود؟
مجید: نه، ولی در بین ده ملاك، رتبه دوم تا ششم را داشت.
علی: كاش از دخترهای دانشكده هم تحقیق می‌كردید!
هادی: ما در هفته‌های گذشته، به طور گذرا با استناد به پژوهش‌ها و بررسی‌های روان‌شناسی، به این بحث اشاره كردیم. اگر دوستان یادشان باشد گفتیم كه مردها برای گزینش همسر بیشتر از زن‌ها به زیبایی و جذابیت جسمانی توجه می‌كنند.
علی: ولی قبول دارید كه در امر ازدواج، توجه به زیبایی بسیار فریبنده و آسیب‌رسان است؟
مجید: یعنی شما می‌گویید نباید به زیبایی توجه كرد؟ به قول حافظ:
مرا مهر سیه چشمان زسر بیرون نخواهد شد قضای آسمانست این و دیگرگون نخواهد شد
كامران: ولی در گروه ملاك‌های مثبت كه هادی آن هفته، از قول باربارا آنجلیس برایمان خلاصه كرد به "زیبایی" اشاره نشده بود.
مجید: من كتاب "آیا تو آن گمشده‌ام هستی" را به دقت خوانده‌ام. نویسنده بعد از توضیح شش ویژگی‌ مثبت شخصیتی، فصل نهم كتاب خود را به "بیوشیمی جنسی" اختصاص داده است. بیوشیمی جنسی، یك احساس پرقدرتی است كه از طریق ویژگی‌های جسمی طرف مقابل به انسان دست می‌دهد و میل به تماس با او را شدت می‌بخشد. آنجلیس می‌گوید نمی‌توانید با كسی كه برایتان جذاب نیست رابطه پردوامی برقرار كنید.
هادی: اما نویسنده هشدار می‌دهد كه فریب جاذبه‌های تند و فوری جسمی را نخورید. چنانچه كسی در ابتدای آشنایی برایتان جذاب نباشد لزوماً به این معنا نخواهد بود كه در آینده، پس از آنكه او را بهتر شناختید، نیز هرگز برایتان جذاب نخواهد بود.
علی: من هم قبول دارم كه همسرم باید برایم جذاب باشد. زیرا بخش مهمی از كاركرد ازدواج، ارضای سالم، قانونی و پایدار غریزه جنسی است.
اگر كسی از ظاهر و جسم همسرش راضی نباشد، این فایده مهم كه حفظ تقوا و پارسایی در گرو آن است، به دست نمی‌آید. اما مگر نه اینكه ازدواج یك پیوند چند جانبه و دراز مدت است كه علاوه بر ارضای نیازهای جسمانی باید نیازهای اساسی دیگر یعنی امنیت خاطر، محبت، رشد و خودشكوفایی را نیز تأمین كند؟ مهم‌تر از همه قرار است با پیوند گرم و مقدس زن و شوهر فرزندانی به دنیا آیند و با شایستگی تربیت شوند! آیا هر زن زیبا و جذاب، مادر خوبی هم می‌شود؟ یعنی نباید به دیگر صفات مانند پاكدامنی، خوشخویی، شكیبایی و سازگاری توجه كرد؟
مجید: من فكر می‌كنم كه زیبارویان اخلاق خوبی هم دارند. به علاوه وقتی یك زن برای همسرش بسیار جذاب باشد به سازگاری و تفاهم آن دو كمك می‌شود.
كامران: یعنی تو راستی این شعار را قبول داری كه " زیبا یی خوب است"؟
مجید : تا اندازه زیادی.
هادی: ارونسون روان‌شناس اجتماعی معاصر كه كتاب اصلی او یعنی "روان‌شناسی اجتماعی" به زبان فارسی ترجمه شده و بارها به چاپ رسیده است در همین كتاب می‌نویسد: «با آنكه جاذبه بدنی از كنترل شخص بیرون است، اما در روابط اجتماعی و ارزیابی‌های مردم نقش تعیین‌كننده‌ای دارد. در آزمایشی به دانشجویان پسر تصویرهای سه نفر دانشجو را نشان دادند؛ یكی خیلی جذاب، دومی با زیبایی متوسط و سومی نازیبا. از آزمودنی‌ها خواسته شد تا صاحب این تصاویر را نسبت به بیست و هفت صفت شخصیتی درجه‌بندی كنند و میزان خوشبختی و شادكامی آینده آنان را نیز معین سازند. آزمودنی‌ها برای فردی كه جاذبه بدنی زیادی داشت، پسندیده‌ترین صفات را برشمردند و بیشترین خوشبختی و شادكامی را برایش پیش‌بینی كردند. در دیگر آزمایش‌هایی با همین روش، معلوم شد نه تنها مردان مردان را، بلكه مردان زنان را، زنان مردان را و زنان، زنان دیگر را همین‌گونه ارزیابی كردند، یعنی به زیبارویان صفات مثبت و آینده‌ای با شادكامی بیشتر را نسبت دادند.
كامران: یعنی با این بحث‌های روان‌شناسی می‌خواهی بگویی زیبایی خوب است؟
هادی: نه، كمی صبر داشته باش. ارونسون كه پژوهشگر برجسته‌ای در روان‌شناسی اجتماعی است، می‌گوید عقل و تجربه حكم می‌كند كه ما برای ویژگی‌های غیراكتسابی ارزش زیادی قائل نباشیم. در یك بررسی هنگامی كه از دانشجویان پرسیده شد در یك دوست بالقوه ـ كه هنوز معلوم نیست چه كسی است ـ دنبال چه خصوصیاتی هستند، آنها "جاذبه بدنی" را در پایین فهرست خود قرار دادند. اما مطالعه رفتار واقعی آنها و همچنین جمعیت عمومی نشان می‌دهد كه مردم سخت تحت تأثیر جاذبه بدنی شخص دیگر قرار می‌گیرند و عقل‌شان همان چشم‌شان می‌شود.
علی: به راستی این جمله "عقلشان به چشم‌شان است" از این روان‌شناس آمریكایی است؟
هادی: آری، این دانشمند، با بیان آزمایش‌های زیادی این مطلب را می‌رساند كه زیبایی الزاماً نشانگر صفات مثبت انسانی نیست، اما متأسفانه ما انسان‌ها خیلی بیش از آنچه به نظر می‌رسد سطحی نگر و بی‌عقل هستیم.
آرگایل، یك روان‌شناس اجتماعی دیگر در كتاب "روان‌شناسی ارتباط و حركات بدنی" می‌نویسد: همه پژوهش‌هایی كه در پی یافتن رابطه بین چهره و شخصیت افراد بوده‌اند بر پایه قضاوت‌هایی بر روی تصاویر افراد و نه خود آنها، یا نمایش بسیار كوتاه افرادِ هدف، صورت گرفته است. بعضی از این برداشت‌ها آشكارا بر پایه قالب‌های نژادی قرار دارند. مثلاً تصاویر افرادی با موهای فرفری، پوست تیره و لب‌های كلفت به عنوان سیاه‌پوست در نظر گرفته شده است. از طرف دیگر ثابت شده است وقتی به كسی برمی‌خوریم كه چهره‌اش شبیه به چهره یكی از آشنایان ماست، خود به خود این انتظار در ما به وجود می‌آید كه شخصیت او نیز باید شبیه شخصیت همان فرد آشنا باشد.
مجید: خیلی ممنون، با این بحث‌های لوكس روان‌شناسی، حسابی بنده را سطحی‌نگر و بی‌عقل معرفی كردید! من نمی‌خواهم بگویم كه از چهره افراد می‌توان پی به شخصیت آنها برد و یا اینكه هركس زیباست، از هرجهت سالم و مثبت است و هر كسی كه قیافه‌ای مثل من دارد مشكل‌دار و گرفتار است.
كامران: شكسته نفسی نكن. كیست كه آقا مجید خوش‌صدا و خوش‌چهره ما را زیبا و جذاب نداند؟
علی: روی خوش و آواز خوش هریك دارد لذتی بنگر كه لذت چون بود محبوب خوش‌آواز را
مجید: نه تا این اندازه ... . داشتم می‌گفتم اگر كسی اخلاق و رفتار را به ظاهر نسبت دهد به جبر اعتقاد دارد. خانه ما كنار یك كلانتری است. بیایید ببینید روزی چند نفر زن و مرد خوش‌سیما را به عنوان مجرم آنجا می‌آورند.
هادی: در بیمارستان‌های روانی هم كلی بیمار قشنگ و با كلاس بستری هستند! اما آیا اگر كسی بگوید در انتخاب همسر –كه همراه همیشگی اوست- به زیبایی توجه دارد گناه می‌كند؟ مگر دوستان خیلی مذهبی ما همسران جذاب ندارند؟
كامران: من كتاب‌های زیادی درباره ازدواج خوانده‌ام. بعضی از این كتاب‌ها را دانشمندان بزرگ اسلامی مانند غزالی، ‌مجلسی، شیخ حرعاملی نوشته‌اند و در آنها به احادیث پیامبر اسلام و امامان شیعه استناد شده است.
علی: جالبه، تو كه دانشجوی علوم سیاسی هستی مگر عربی هم می‌دانی؟
هادی: كامران از فرصت‌هایش خوب استفاده كرده است. هم تافل زبان را گرفته، هم از ترم اول به طور منظم،‌ جدا از درس‌های رسمی دانشگاهی، علوم اسلامی را آموخته است.
كامران: راستش چه طور بگویم به نظر می‌رسد، اسلام به زیبایی همسر، آن هم زیبایی زنان اهمیت زیادی داده است. مثلاً همین مطلبی را كه به عنوان یك بحث روان‌شناسی گفتید و رد كردید یعنی "زیبا یی خوب است" درست از قول پیامبر اكرم (ص) نقل شده است.
هادی: یعنی پیامبر اكرم (ص) تأكید كرده‌اند كه خوب‌رویان افراد سالم و مثبتی هستند؟
كامران: بلی، یكی از اصحاب پیامبر به نام ابوسعید خُدری، از قول ایشان نقل كرده است كه "نیكویی و خیر را نزد خوب‌رویان بجویید."
مجید: عجب!
كامران: این حدیث را بیشتر متون اصلی حدیث نقل كرده‌اند و تقریباً در تمام كتاب‌های اسلامی معاصر آمده است. باز از قول پیامبرداریم كه "برترین زنان امت من كسانی هستند كه چهره‌شان زیباتر و مِهرشان كمتر باشد". غیر از این مطلب، كلی سفارش شده است كه مستحب است مرد خواستگار به طور جزئی‌تر و دقیق‌تر به ظاهر و اندام دختر توجه كند.
علی: البته نه به قصد لذت، بلكه برای انتخاب همسر.
كامران: درست است. می‌خواهم بگویم بر نگاه كردن به صورت و مو تأكید زیاد شده است و به ویژگی‌ها و اجزایی مانند بو، رنگ چشم، رنگ پوست، قد، لاغری و چاقی نیز اشاره شده است.
غزالی زیبایی زن را جزو هشت صفت مهمی می‌داند كه هنگام ازدواج باید به آن توجه كرد و می‌نویسد: در بیشتر موارد اخلاق نیكو با چهره زیبا هماهنگ و همراه است.
مجید: و همه اینها را باید دختر بیچاره داشته باشد. اگر پسر زشت و بدقواره بود بر او عیبی نیست! اینجاست كه باور می‌كنیم در باور اسلامی، زنان موجوداتی در خدمت مردان و برای ارضای تمایلات آنها هستند نه موجوداتی با هویت مستقل. در دیدگاه‌های علمی و جدید معاصر چهره زن این اندازه ستمدیده و برده‌ وار ترسیم نشده است.
هادی: الان جای این بحث‌ها نیست. همین قدر بگویم كه از نظر فروید، پدر روانكاوی و یكی از نوابغ عصر علم و مدرنتیه، خودآزاری، احساس حقارت، خودشیفتگی، ناپختگی و وابسته بودن جزو صفات ذاتی زنان است كه همه آنها از فقدان آلت تناسلی مردانه ناشی می‌شوند! اگر یادت باشد دیدیم كه در نظر خواهی «ویژگی‌های همسر آینده» برای مردان كه همگی دانشجو و افراد تحصیل‌كرده بودند، زیبایی و جذابیت جسمی طرف مقابل جزو ملاك‌های اولیه و اصلی بوده است. زنان هم، مردان زیبا و جذاب را می‌پسندند ولی برای آنها این ملاك به اندازه مردها اهمیت ندارد. روان‌شناسان برای این تفاوت تبیین‌های علمی و جالبی ارائه كرده‌اند كه به بحث ما خیلی مربوط نیست.
مجید: هرچه باشد این حساسیت اسلام به زیبایی زن، باورنكردنی است. دینی كه بر عقل و اختیار انسان بنا شده است نباید اولویت را به ظاهر بدهد.
كامران: البته اولویت نداده است، ولی برای خود من هم سؤال است كه از طرفی در قرآن آمده است ارزش و بهره انسان تنها در گرو تلاش‌ها و اعمال اكتسابی اوست و از طرفی پیامبر(ص)، خیر و نیكویی را در افراد زیبارو نشان می‌دهد كه بی‌‌اختیارِ خود و بدون كوشش، به آن جمال زیبا رسیده‌اند.
علی: اگر اجازه بدهید من هم به طور كوتاه نكاتی را در این زمینه بگویم.
هادی: هرچه باشد شما بیش از ما درس خوانده‌اید.
علی: عنوان پایان‌نامه كارشناسی ارشد من "زیبارویی در فرهنگ اسلامی و ادب پارسی" است كه خوشبختانه بخشی از آن به بحث امشب مربوط می‌شود.
مجید: معركه است! اما ادب پارسی دریای پهناوری است. فرهنگ اسلامی نیز به همان اندازه گسترده و پرمحتواست.
علی: من تنها به غزل‌های شعرای ایرانی از زمان سنایی تا هنگام وفات حافظ پرداخته‌ام. در قرآن و احادیث نیز به چهره زیبای انسان توجه كرده‌ام نه زیبایی‌های طبیعت یا جمال و حسن معنوی. شما می‌دانید كه متن اصلی اسلام قرآن است كه تنها منبع الهی وحیانی دست نخورده و به دور از تحریف است. روایاتی كه از پیامبر و امامان رسیده است به اندازه قرآن قطعیت ندارند.
به همین دلیل بزرگان حدیث‌شناس با روش شناسی دقیقی آنها را بررسی كرده‌اند تا اگر بعضی از این احادیث و روایات هماهنگ با قرآن نباشد، دور افكنده شوند. حدیثی را كه كامران از قول پیامبر برایمان خواند، از این نوع روایت‌های ضعیف و حتی ساختگی است. شیخ ‌بهایی، دانشمند بزرگ شیعه، در كتاب ارزنده خود (اربعین) در توضیح حدیث بیست و یكم كتاب، با استناد به یكی از اسلام‌شناسان بزرگ اهل سنت، این روایت را ساختگی دانسته است. خود غزالی نیز بعد از بیان ملاك زیبایی در كنار هفت ملاك دیگر می‌نویسد: اگر جمال فرد را علت و انگیزه اصلی موافقت او با ازدواج بدانیم باعث سست شدن دیانت و اخلاق می‌شود و هشدار می‌دهد چون زیبایی را می‌توان به راحتی دید و فریفته آن شد، لازم است خواستگار برای تشخیص صلاحیت‌های دینی و اخلاقی دختر مورد نظر خود از مشاوری دانا، راستگو و آگاه به ظاهر و باطن افراد، كمك بگیرد و حتی یادآور می‌شود اگر به زیبایی توجه نشود به زهد نزدیك‌تر است. زیرا جمال ظاهر، بابی از ابواب دنیاست.
كامران: من تا به حال چیزی درباره ساختگی بودن این حدیث نشنیده بودم. خیلی از علی متشكرم. همین جا بگویم كه در روایات دیگری از قول پیامبر (ص) و امامان بزرگوار آمده است كه زیبایی ظاهر نباید ملاك گزینش همسر باشد. اجازه می‌دهید مضمون چند روایت را بازگو كنم.
مجید و هادی: بفرمایید.
كامران: كسی كه زنی را برای زیبایی او برگزیند، چیزهای خوشایند و دوست‌داشتنی را در او نخواهد دید.
زیبایی زن را بر ایمان او ترجیح ندهید.
به دور باشید از گیاهان سبزی كه در جاهای كثیف روییده باشند. منظور زنانی هستند كه از نظر ظاهری بسیار زیبایند، اما در خانواده‌های ناشایست بار آمده‌اند.
هنگامی كه مردی با زنی به جهت ثروت و زیبایی او،‌ ازدواج كند از آنها بهره‌مند نمی‌شود، اما اگر ازدواجش بر پایه دین و تقوا باشد، خداوند مال و زیبایی را نیز به او عطامی نماید.
كسی كه با زنی به جهت مال او ازدواج كند، خداوند او را به آن ثروت واگذار كند و هركس به جهت زیبایی با زنی پیوند همسری ببندند، سرانجام پشیمان می‌شود. اما اگر دینداری و تقوای كسی را در نظر بگیرد خداوند همه اینها را به او خواهد بخشید.
مجید: حالا از این طرف افتادید! تكلیف ما روشن نشد، خلاصه زیبایی خوب است یا بد؟
اگر زن زیبا بگیریم گناه كرده‌ایم و خداوند ما را رها می‌كند؟
هادی: این طور كه من متوجه شدم اسلام نمی‌خواهد زیبایی را نفی كند. این یك امر فطری است و می‌خواهد بگوید هدف و انگیزه اصلی در ازدواج، ظاهر فرد نباشد.
علی: كاملاً درست است. ببینید در متن اصلی روایت آمده است مَنْ تَزَوَّجَ امراهً لِجمالِها اگر كسی زنی را برای جمال و زیبایی به همسری خود درآورد. این (ل) كه سر جمال آمده (لجمالها) یعنی تنها و تنها به خاطر جمال آن زن. آنچه كه اصل است دینداری و اخلاق خوب است این دو ملاك، ملاك‌های اساسی هستند.
كامران: در قرآن، سوره بقره آیه‌ای داریم، آیه 221، كه همه بحث‌های امشب ما را به روشنی بیان می‌كند. مجید آن قرآن را باز كن و سوره بقره را بیاور.
علی: مترجم این قرآن كیست؟
مجید: محمد مهدی فولادوند.
علی: یكی از بهترین ترجمه‌های قرآن، همین ترجمه است. خوب ترجمه آیه را برایمان بخوان.
مجید: «و با زن مشرك ازدواج مكنید، قطعاً‌ كنیز باایمان، بهتر از زن مشرك است هرچند زیبایی او شما را به شگفت آورد و به مردان مشرك زن ندهید تا ایمان بیاورند، قطعاً برده با ایمان بهتر از مرد آزاد مشرك است، ‌هرچند شما را به شگفت آورد. آنان شما را به سوی آتش فرامی‌خوانند و خدا به فرمان خود، شما را به سوی بهشت، آمرزش می‌خواند و آیات خود را برای مردم روشن می‌گرداند، باشد كه متذكر شوند.»
هادی: چقدر جالب! آن هم با صدای آهنگین مجید. می‌بینید كه اینجا كه قرآن است و كلام خدا، ‌به هر دو جنس توجه شده است. زن زیبا، مرد زیبا و به صراحت آمده است كه مرد و زن باایمان هرچند دارای جذابیت جسمانی و موقعیت اجتماعی بالا نباشند (حتی برده و كنیز باشند) برای همسری بهتر از مردان و زنان بی‌ایمان و مشرك هستند كه زیبایی فوق‌العاده و شگفتی‌ دارند.
كامران: اگر دقت كرده باشید خداوند تأثیر متقابل زن و مرد بر یكدیگر را یادآوری می‌كند كه چون پیوندهایی عمیق و درازمدت با هم دارند، به تدریج نظام اعتقادی ـ ارزشی و نیز اخلاق و شخصیت یكدیگر را دگرگون می‌سازند و شكل می‌دهند. از این‌رو باید به این عنصر پویا و تأثیرگذار بیشتر توجه كرد تا عنصر جسمی ایستا و غیرفعال.
علی: امشب خیلی استفاده كردم. اگر مانعی نداشته باشد هفته دیگر هم در این جلسه شركت كنم؟
هادی: خیلی خوشحال می‌شویم. اگر موافق باشید همه ما تا هفته آینده درباره این آیه فكر كنیم و اگر به نكات جدیدی رسیدیم برای هم توضیح دهیم.
كامران: پیشنهاد می‌كنم به یكی دو تفسیر، ذیل این آیه مراجعه كنیم تا ببینیم مفسران قرآن در این باره چه نوشته‌اند.
مجید: موافقم. آن وقت حسابی می‌شویم یك كارشناس اسلامی.
كامران: بچه‌ها می‌دانید ساعت چنده؟ 5/2 بعد از نیمه شب!

 

منبع: http://www.bidar.org

سه شنبه 22/5/1392 - 12:39
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته